Nawigacja
· Dokumenty do pobrania
· Linki
· Logowanie
· Kontakt
· Historia Szkoły
· Nasi nauczyciele
· Tygodniowy plan zajęć
· Dni wolne od zajęć dydaktycznych
· Dzwonki
· E- dziennik
· Dyżury nauczycieli na przerwach
· Jadłospis
· Jadłospis przedszkolny
· Biblioteka szkolna - godziny pracy
· Świetlica - godz pracy
· Logopeda- godz. pracy
· Pedagog
· Zajęcia rewalidacyjne- godz. pracy
· Pielęgniarka szkolna
· Teatr MASKA
· Sport szkolny
· Galeria zdjęć
· Sołectwo Rudniki
· Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
· Gminny Ośrodek Kultury
· Rada Rodziców
· Stowarzyszenie Rozwoju Dzieci i Młodzieży ZS- P w Rudnikach
· Fundacja CEMEX Budujemy Przyszłośc
· Zespół Szkół Technicznych im. Jana Pawła II w Częstochowie
· Galeria Przedszkola
Aktualnie online
· Użytkowników online: 0
Zegar
Kalendarz
Po | Wt | śr | Cz | Pi | So | Ni |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Przetłumacz stronę
SZKLANKA MLEKA
Mleko to przede wszystkim najlepsze i podstawowe źródło łatwo wchłanianego wapnia, tak dla dzieci, jak i dla dorosłych. Pierwiastek ten jest niezbędny m.in. do budowy zębów i kości. Do 10 roku życia powstaje 50% tzw. masy kostnej, a do 20. – już 90%. Trzecia dekada życia to zakończenie tego procesu. Spożywanie mleka, a co za tym idzie, uzupełnianie wapnia w tym okresie sprawi, że kości będą wytrzymałe, a w późniejszych latach ochroni przed osteoporozą. Zawarty w mleku wapń jest również dobroczynny dla układu nerwowego i hormonalnego, mięśni oraz krwi. Mając na uwadze zdrowie naszych wychowanków- szkoła podstawowa bierze udział w programie „Szklanka mleka”. Wśród produktów oferowanych uczniom w ramach programu znajdują się: mleko bez dodatków smakowych, mleko o smaku czekoladowym, waniliowym. Mleko i produkty mleczne dostarczane są w kartonikach ze słomkami o pojemności 0,25l.
Ilość produkt&´w dotowanych przysługująca dziecku to:
kartonik mleka (mleko smakowe lub naturalne) jako jedna porcja otrzymywana przez ucznia trzy razy w tygodniu.
Ww. produkty przysługują wszystkim dzieciom uczęszczającym do szkoły podstawowej.