Zegar

Kalendarz

« Maj 2025 »
Po Wt śr Cz Pi So Ni
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Przetłumacz stronę


UWAGA GRYPA!

Istnieje wiele sposobów profilaktyki grypy, wśród których podstawowe znaczenie na prawidłowa dieta. Przestrzeganie poniższych zasad pomaga zmniejszyć niebezpieczeństwo zachorowania.

  • Unikaj jedzenia i picia z tych samych naczyń, co ludzie, u których występują objawy grypy.
  • Myj ręce przed jedzeniem,
  • Śpij 7-8 godzin na dobę - wypoczęty organizm jest w stanie lepiej walczyć z otaczającymi zarazkami
  • Pokonaj stres - chroniczne narażenie na sytuacje stresowe osłabi układ odpornościowy
  • W okresie zwiększonej zachorowalności na grypę unikaj dużych skupisk ludzkich.
  • Ubieraj się "na cebulkę", by uniknąć przegrzania lub wychłodzenia organizmu.
  • Zwiększ ilość przyjmowanej witaminy C, aby pobudzić układ odpornościowy. Znajduje się ona w świeżych owocach i warzywach, zwłaszcza w pomidorach, brokułach i pomarańczach.
  • Pij przynajmniej 8 szklanek płynów dziennie - nawodnienie organizmu jest ważne w profilaktyce grypy.
  • Spożywaj produkty bogate w cynk, który wzmacnia układ odpornościowy. Najwięcej cynku znajduje się w kiełkach pszenicy, czerwonym mięsie, owocach morza, kurczaku i indyku.
  • Włącz do swojej diety czosnek, który posiada właściwości bakteriobójcze i wzmacniające
  • Jedz ryby i owoce morza zawierające dużo kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na odporność.
  • Ćwicz regularnie, gdyż udowodniono, że zachowanie kondycji fizycznej zapobiega występowaniu grypy i przeziębień.

Images: plakat - stop grypie.jpg

 

Wygenerowano w sekund: 0.06
76,294,049 unikalnych wizyt