Nawigacja
· Dokumenty do pobrania
· Linki
· Logowanie
· Kontakt
· Historia Szkoły
· Nasi nauczyciele
· Tygodniowy plan zajęć
· Dni wolne od zajęć dydaktycznych
· Dzwonki
· E- dziennik
· Dyżury nauczycieli na przerwach
· Jadłospis
· Jadłospis przedszkolny
· Biblioteka szkolna - godziny pracy
· Świetlica - godz pracy
· Logopeda- godz. pracy
· Pedagog
· Zajęcia rewalidacyjne- godz. pracy
· Pielęgniarka szkolna
· Teatr MASKA
· Sport szkolny
· Galeria zdjęć
· Sołectwo Rudniki
· Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
· Gminny Ośrodek Kultury
· Rada Rodziców
· Stowarzyszenie Rozwoju Dzieci i Młodzieży ZS- P w Rudnikach
· Fundacja CEMEX Budujemy Przyszłośc
· Zespół Szkół Technicznych im. Jana Pawła II w Częstochowie
· Galeria Przedszkola
Aktualnie online
· Użytkowników online: 0
Zegar
Kalendarz
Po | Wt | śr | Cz | Pi | So | Ni |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 |
Przetłumacz stronę
OD ZIARENKA DO BOCHENKA
Uczniowie klasy IIa, IIb oraz III szkoły podstawowej postanowili dowiedzieć się skąd się bierze chleb. Aby posiąść tą wiedzę, udali się wraz z opiekunami do p. Aliny Bulskiej, która prowadzi warsztaty „Od ziarenka do bochenka” w Zagrodzie Edukacyjnej w Zwierzyńcu Pierwszym. W trakcie warsztatów nasi uczniowie dowiedzieli się jakie zboża są uprawiane w Polsce, co dzieje się z rośliną na polu, dlaczego produkty zbożowe warto jeść, a także jak zboża można wykorzystać nie tylko do jedzenia.
Nasi młodzi naukowcy odkryli także starodawne urządzenia (żarna), narzędzia (kosa, sierp) oraz naczynia (koszyczki do formowania chleba, niecka, dzieża) wykorzystywane przez gospodynie do wypieku chleba. Prowadząca zapoznała naszych uczniów z całym procesem powstawania chleba od zasiania zboża przez rolnika do gotowego pachnącego bochenka upieczonego przez piekarza. Najwięcej frajdy było podczas własnoręcznie wyrabianej podmłody oraz wypieku pachnących bułeczek. Pani Alina Bulska często poprzez przysłowia związane z chlebem i pracą rolnika, kształtowała postawę wielkiego szacunku dla chleba zwracając tym samym uwagę na ciężką pracę wielu ludzi zanim powstanie chleb.
A po ciężkiej pracy, nadeszła chwila wytchnienia dla naszych ekspertów „chlebowych”- były zabawy w suchym basenie, skoki na trampolinie, zjazdy na linie i oczywiście wspólne ognisko i pieczenie kiełbasek. Na zakończenie naszego pobytu w Zwierzyńcu Pierwszym nasi młodzi piekarze, dostali od p. Aliny Bulskiej pachnące i pyszne bułeczki oraz upominki w postaci książeczek edukacyjnych z serii „Zostań małym ekspertem od zbóż” od Polskiego Związku Producentów Rośli Zbożowych. Zapraszamy do obejrzenia zdjęć w galerii Zespołu.