Nawigacja
· Aktualności
· Dokumenty do pobrania
· Linki
· Facebook
· Logowanie
· Kontakt
· Historia Szkoły
· Nasi nauczyciele
· Tygodniowy plan zajęć
· Dni wolne od zajęć dydaktycznych
· Dzwonki
· E- dziennik
· Dyżury nauczycieli na przerwach
· Jadłospis
· Jadłospis przedszkolny
· Biblioteka szkolna - godziny pracy
· Świetlica - godz pracy
· Logopeda- godz. pracy
· Pedagog
· Zajęcia rewalidacyjne- godz. pracy
· Pielęgniarka szkolna
· Teatr MASKA
· Sport szkolny
· Galeria zdjęć
· Sołectwo Rudniki
· Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
· Gminny Ośrodek Kultury
· Rada Rodziców
· Stowarzyszenie Rozwoju Dzieci i Młodzieży ZS- P w Rudnikach
· Fundacja CEMEX Budujemy Przyszłośc
· Zespół Szkół Technicznych im. Jana Pawła II w Częstochowie
· Galeria Przedszkola
· Dokumenty do pobrania
· Linki
· Logowanie
· Kontakt
O NASZEJ SZKOLE
· Nasza dyrekcja· Historia Szkoły
· Nasi nauczyciele
DLA RODZICA I UCZNIA
· Kalendarz Zespołu· Tygodniowy plan zajęć
· Dni wolne od zajęć dydaktycznych
· Dzwonki
· E- dziennik
· Dyżury nauczycieli na przerwach
· Jadłospis
· Jadłospis przedszkolny
· Biblioteka szkolna - godziny pracy
· Świetlica - godz pracy
· Logopeda- godz. pracy
· Pedagog
· Zajęcia rewalidacyjne- godz. pracy
· Pielęgniarka szkolna
· Teatr MASKA
· Sport szkolny
· Galeria zdjęć
WSPÓŁDZIAŁANIA
· Urząd Gminy Rędziny· Sołectwo Rudniki
· Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
· Gminny Ośrodek Kultury
· Rada Rodziców
· Stowarzyszenie Rozwoju Dzieci i Młodzieży ZS- P w Rudnikach
· Fundacja CEMEX Budujemy Przyszłośc
· Zespół Szkół Technicznych im. Jana Pawła II w Częstochowie
PRZEDSZKOLE
· Ramowy plan dnia· Galeria Przedszkola
Aktualnie online
· Gości online: 216
· Użytkowników online: 0
· Użytkowników online: 0
Zegar
Kalendarz
Po | Wt | śr | Cz | Pi | So | Ni |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Przetłumacz stronę
UWAGA GRYPA!
Istnieje wiele sposobów profilaktyki grypy, wśród których podstawowe znaczenie na prawidłowa dieta. Przestrzeganie poniższych zasad pomaga zmniejszyć niebezpieczeństwo zachorowania.
- Unikaj jedzenia i picia z tych samych naczyń, co ludzie, u których występują objawy grypy.
- Myj ręce przed jedzeniem,
- Śpij 7-8 godzin na dobę - wypoczęty organizm jest w stanie lepiej walczyć z otaczającymi zarazkami
- Pokonaj stres - chroniczne narażenie na sytuacje stresowe osłabi układ odpornościowy
- W okresie zwiększonej zachorowalności na grypę unikaj dużych skupisk ludzkich.
- Ubieraj się "na cebulkę", by uniknąć przegrzania lub wychłodzenia organizmu.
- Zwiększ ilość przyjmowanej witaminy C, aby pobudzić układ odpornościowy. Znajduje się ona w świeżych owocach i warzywach, zwłaszcza w pomidorach, brokułach i pomarańczach.
- Pij przynajmniej 8 szklanek płynów dziennie - nawodnienie organizmu jest ważne w profilaktyce grypy.
- Spożywaj produkty bogate w cynk, który wzmacnia układ odpornościowy. Najwięcej cynku znajduje się w kiełkach pszenicy, czerwonym mięsie, owocach morza, kurczaku i indyku.
- Włącz do swojej diety czosnek, który posiada właściwości bakteriobójcze i wzmacniające
- Jedz ryby i owoce morza zawierające dużo kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na odporność.
- Ćwicz regularnie, gdyż udowodniono, że zachowanie kondycji fizycznej zapobiega występowaniu grypy i przeziębień.