Istnieje wiele sposobów profilaktyki grypy, wśród których podstawowe znaczenie na prawidłowa dieta. Przestrzeganie poniższych zasad pomaga zmniejszyć niebezpieczeństwo zachorowania.
- Unikaj jedzenia i picia z tych samych naczyń, co ludzie, u których występują objawy grypy.
- Myj ręce przed jedzeniem,
- Śpij 7-8 godzin na dobę - wypoczęty organizm jest w stanie lepiej walczyć z otaczającymi zarazkami
- Pokonaj stres - chroniczne narażenie na sytuacje stresowe osłabi układ odpornościowy
- W okresie zwiększonej zachorowalności na grypę unikaj dużych skupisk ludzkich.
- Ubieraj się "na cebulkę", by uniknąć przegrzania lub wychłodzenia organizmu.
- Zwiększ ilość przyjmowanej witaminy C, aby pobudzić układ odpornościowy. Znajduje się ona w świeżych owocach i warzywach, zwłaszcza w pomidorach, brokułach i pomarańczach.
- Pij przynajmniej 8 szklanek płynów dziennie - nawodnienie organizmu jest ważne w profilaktyce grypy.
- Spożywaj produkty bogate w cynk, który wzmacnia układ odpornościowy. Najwięcej cynku znajduje się w kiełkach pszenicy, czerwonym mięsie, owocach morza, kurczaku i indyku.
- Włącz do swojej diety czosnek, który posiada właściwości bakteriobójcze i wzmacniające
- Jedz ryby i owoce morza zawierające dużo kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na odporność.
- Ćwicz regularnie, gdyż udowodniono, że zachowanie kondycji fizycznej zapobiega występowaniu grypy i przeziębień.